Història de la Contemporània

Bocabadats: aquesta és la paraula perfecta per descriure com us quedareu després d’escoltar SardaPoquet de Jeroni Velasco. A la cobla Contemporània hem popularitzat la versió sardana del Despacito de Luís Fonsi, i ja tenim més de 114.000 visites al YouTube. La cobla Contemporània és la popularment rebatejada com la ‘cobla del Despacito’.

 

L’any 1995, il·lusionats i engrescats amb l’ànim de fer noves i diferents aportacions, vam  crear la cobla Contemporània. Durant aquest temps la Contemporània ha difós una manera de fer música del tot innovadora, acceptada àmpliament pels programadors i el públic en general. Les actuacions en directe es caracteritzen per l’aproximació de públic molt divers i heterogeni, dels nens atrets pel confeti, de les mares i els pares, dels sardanistes, dels curiosos... Sens dubte, el “Sardaxou” de la Contemporània no deixa a ningú indiferent.

 

“Sardaxou” és fer de la sardana una festa.  En les actuacions, els de la Contemporània coreografiem i animem fent gresca i xerinola. Hi podeu trobar molt confeti, barrets, escuma, globus..., amb l’ànim constant d’innovar. La música sempre és el fil conductor amb el qual s’engresca a tot el públic. Components i col·laboradors de la Contemporània agafen les partitures musicals més conegudes, les arrangen al ritme i el tempo característics de la sardana i les interpreten amb els instruments més singulars del país.

 

Llatí és la creació del 2018; en aquest espectacle hi podreu trobar els ritmes llatins com el Reggaeton, el bolero, la salsa, la bossa nova, la música tropical, el merengue, la bachata, en format de sardana. Altres creacions són: Rock (2017) la guitarra elèctrica amb la cobla; .Cat (2014) les melodies populars i tradicionals catalanes; TV (2013) les sèries i sintonies de la televisió; +Líric (2012) la segona part de les versions d’òperes, sarsueles, napolitanes i cuplets catalans; Lírics (2011) el retrobament amb Pep Ventura, les òperes, les sarsueles i les napolitanes; Més Stius (2010) la segona part de les cançons de l’estiu; Stius (2009) la primera part de les cançons de l’estiu; Més Films (2008) la segona part del cinema; Films (2007) la primera part del cinema; Circum! (2006) una volta pel circ; Bestial (2005) la recreació del món animal i Sardafòrum (2004) un viatge per la cultura universal.

 

La Contemporània ha obert el món de la cobla i la sardana en àmbits generalistes de comunicació: RAC1 amb És Nadal al Món de Jordi Basté des del Palau de la Música Catalana de Barcelona, Versió RAC1 On Tour de Toni Clapés i l’Especial 11 de Setembre a La Primera Pedra de Jordi Margarit; 8TV amb La Via Làctia de Jordi González; TV3 amb Els Matins de Josep Cuní, Els Matins de la Núria Solé, El Club d’Albert Om i La Festa dels Súpers; Xarxa TV amb Al Cap del Dia de Vicent Sanchís. Ha participat en la desena entrega dels Premis Ràdio Associació de Catalunya i en els III Premis Gaudí de l’Acadèmia del Cinema Català, a la Festa Nacional de Colòmbia 2013 al Fòrum de Barcelona i a La Patum de Berga. Ha sonat també en el Piromusical 2009 de les Festes de la Mercè de Barcelona. El 30 de juny la Contemporània va navegar en una embarcació per l’Estany de Banyoles tot interpretant les sardanes Somni de Manel Saderra Puigferrer i Vent d’octubre de Paco Viciana, en motiu de l’acte reivindicatiu de Sardana per la llibertat, on més de 12.000 persones hi van participar envoltant l’estany amb una gran rotllana sardanista.

 

La Contemporània és una cobla solidària. Des de l’any 2007 destina els guanys de la venda dels enregistraments dels discs a l’entitat Mans Unides (ONG) i participa actuant en l’encesa d’espelmes pels volts de Nadal. Ha actuat altruísticament a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona i en un concert benèfic a favor de la investigació de la fibromiàlgia i de la síndrome de la fatiga crònica en el Saló d’actes de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona.

 

L’Obra del Ballet Popular ens va atorgar el Premi a les Iniciatives Renovadores 2004 i la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida ens va atorgar el Premi Rotllana 2011 per l’aportació festiva a la sardana.

 

Des de la Contemporània portem a terme una destacable tasca d’edició discogràfica, amb vuit col·leccions engegades: “Sardaxou” on enregistrem les versions a ritme de sardana de la Contemporània, editades en onze compactes; “Contemporanis” és una tria deliberada de sardanes d’autors vius, editades en vuit compactes; “L’Audició” on es reprodueixen sardanes senceres, editades en cinc compactes; “Fent Amics” s’enregistra conjuntament amb una altra formació musical, editades en tres compactes; “Èxits.0” on es recullen les peces més populars, editades en tres compactes; “Dedicats” amb la qual hem ofert a tot aquell que desitgi enregistrar la seva sardana la possibilitat de patrocinar una part de l’enregistrament, editades en tres compactes; “Tocatsés una recopilació de tots els enregistraments que s’han fet, i és per commemorar un aniversari de la formació, editada en un compacte; “Ballem” és el recull de balls de saló, editada en un compacte.