Teresa
                                Rebull

Teresa Rebull

(Sabadell, 1919)

 

Des dels dotze anys va treballar com a obrera tèxtil. Filla d’una família anarcosindicalista, amb setze anys va entrar com a funcionària al Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya. Va militar al Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM) i en començar la Guerra Civil va ser infermera al bàndol republicà.

 

Com a militant del POUM i a conseqüència dels fets de maig de 1937, va ser detinguda i reclosa, i es va poder escapar pocs dies abans d’acabar la guerra.

Des d’aquell moment, passà a França, exiliada, on va mantenir el seu lloc de residència acabada la dictadura. Des de 1971, resideix a Banyuls de Marenda, al Rosselló.
 

Es va iniciar com a cantautora política i reivindicativa, ja a la maduresa. Participà en el moviment de la Nova Cançó Catalana. L’any 1969 creà el Febrer d’Art a la Cerdanya, amb el suport de Josep Calvet, alcalde de Guingueta d’Ix. Fou llavors quan començà a actuar, acompanyada d’artistes com Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Ovidi Montllor, Raimon i Quico Pi de la Serra. Més coneguda arreu com ‘la iaia de la nova cancó’. Una veu de consciència, compromís, feminisme, record, exili però també d’esperança. Sobretot musicant poemes d’autors catalans, però també amb temes propis.

 

L’Acadèmia Charles Cros li va atorgar el Gran Prix International du Disque 1977 pel disc Mestier d’Amor amb poemes de Joan Salvat-Papasseit. La Generalitat de Catalunya li va atorgar la Creu de Sant Jordi l’any 1992. Òmnium Cultural li va retre homenatge per la seva trajectòria al Palau de la Música Catalana l’any 2006.


Sardanes enregistrades per la Cobla Contemporània:

 

Paisatge de l’Ebre: Recitat per Teresa Rebull, lletra de Josep Gual i Lloberas, i harmonització i instrumentació de Max Havart (1977).