Història de la Contemporània

L’any 1995, il·lusionats i engrescats amb l’ànim de fer noves i diferents aportacions, vam  crear la cobla Contemporània. Durant aquest temps la Contemporània ha difós una manera de fer música del tot innovadora, acceptada àmpliament pels programadors i el públic en general. Les actuacions en directe es caracteritzen per l’aproximació de públic molt divers i heterogeni, dels nens atrets pel confeti, de les mares i els pares, dels sardanistes, dels curiosos... Sens dubte, el “Sardaxou” de la Contemporània no deixa a ningú indiferent.


“Sardaxou” és fer de la sardana una festa.  En les actuacions, els de la Contemporània coreografiem i animem fent gresca i xerinola. Hi podeu trobar molt confeti, barrets, escuma, globus..., amb l’ànim constant d’innovar. La música sempre és el fil conductor amb el qual s’engresca a tot el públic. Components i col·laboradors de la Contemporània agafen les partitures musicals més conegudes, les arrangen al ritme i el tempo característics de la sardana i les interpreten amb els instruments més singulars del país.


Els projectes ens apassionen. Confinats és la creació del 2020, en aquest espectacle hi podreu trobar tonades que s’han fet famoses durant el confinament de la pandèmia, en format sardana. Festa Major(2020) inclou els grans èxits dels 25 anys d’existència de la formació. Llatí (2018) els ritmes llatins com el reggaeton, el bolero, la salsa, la bossa nova, la música tropical, el merengue, la batxata, en format de sardana; Rock (2017) la guitarra elèctrica amb la cobla; .Cat (2014) les melodies populars i tradicionals catalanes; TV (2013) les sèries i sintonies de la televisió; +Líric (2012) la segona part de les versions d’òperes, sarsueles, napolitanes i cuplets catalans; Lírics (2011) el retrobament amb Pep Ventura, les òperes, les sarsueles i les napolitanes; Més Stius (2010) la segona part de les cançons de l’estiu; Stius (2009) la primera part de les cançons de l’estiu; Més Films (2008) la segona part del cinema; Films (2007) la primera part del cinema; Circum! (2006) una volta pel circ; Bestial (2005) la recreació del món animal i Sardafòrum (2004) un viatge per la cultura universal. La fàbrica creativa de la Contemporània no para mai. 


A més de la part més festiva, la Contemporània té el segell propi de ser l’única formació de cobla que inclou únicament compositors vius en el seu repertori. Anualment renovem les sardanes que interpretem amb les darreres estrenes. Fidels a les arrels del nostre nom, els Contemporanis són el pilar de les nostres actuacions. Interpretem compositors totalment desconeguts.


La Contemporània ha obert el món de la cobla i la sardana en àmbits generalistes de comunicació: RAC1 amb És Nadal al Món de Jordi Basté des del Palau de la Música Catalana de Barcelona, Versió RAC1 On Tour i Versió RAC1 de Toni Clapés i l’Especial 11 de Setembre a La Primera Pedra de Jordi Margarit; 8TV amb La Via Làctia de Jordi González; TV3 amb Els Matins de Josep Cuní, Els Matins de la Núria Solé, El Club d’Albert Om i La Festa dels Súpers; Xarxa TV amb Al Cap del Dia de Vicent Sanchís. Ha participat en la desena entrega dels Premis Ràdio Associació de Catalunya i en els III Premis Gaudí de l’Acadèmia del Cinema Català, a la Festa Nacional de Colòmbia 2013 al Fòrum de Barcelona i a La Patum de Berga. Ha sonat també en el Piromusical 2009 de les Festes de la Mercè de Barcelona. L’any 2018 la Contemporània va navegar en una embarcació per l’Estany de Banyoles, en motiu de l’acte reivindicatiu de Sardana per la Llibertat, on més de 12.000 persones hi van participar envoltant l’estany amb una gran rotllana sardanista.


La Contemporània és una cobla solidària. Anualment participa actuant en l’encesa d’espelmes pels volts de Nadal de Mans Unides (ONG). Ha actuat altruísticament a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona i en dos concerts benèfics a favor de la investigació de la fibromiàlgia i de la síndrome de la fatiga crònica en el Saló d’actes de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona.


L’Obra del Ballet Popular ens va atorgar el Premi a les Iniciatives Renovadores 2004, la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida ens va atorgar el Premi Rotllana 2011 per l’aportació festiva a la sardana i Sabadell Sardanista ens va atorgar el Premi al Mèrit Sardanista 2020 pel nostre treball i llarga dedicació vers la sardana.


Des de la Contemporània portem a terme una destacable tasca d’edició discogràfica, amb nou col·leccions engegades i 37 discs editats: “Sardaxou” on enregistrem les versions a ritme de sardana de la Contemporània, editades en onze compactes; “Festa Major” per donar a conèixer les sardanes més engrescadores, editada en un compacte; “Contemporanis” és una tria deliberada de sardanes d’autors vius, editades en nou compactes; “L’Audició” on es reprodueixen sardanes senceres, editades en cinc compactes; “Fent Amics” s’enregistra conjuntament amb una altra formació musical, editades en tres compactes; “Èxits.0” on es recullen les peces més populars, editades en tres compactes; “Dedicats” amb la qual hem ofert a tot aquell que desitgi enregistrar la seva sardana la possibilitat de patrocinar una part de l’enregistrament, editades en tres compactes; “Tocats” és una recopilació de tots els enregistraments que s’han fet, i és per commemorar un aniversari de la formació, editada en un compacte; “Ballem” és el recull de balls de saló, editada en un compacte.